Kreatív megoldások, inspiráló ötletek a mindennapokra

Nőszemély

Kisgyerekek vs. kamaszok

2019. július 03. - Nőszemély

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. – tartja a mondás, amire minden kisgyerekes szülő legyint, mert el nem tudja képzelni, hogy mi lehet nehezebb vagy éppen rosszabb a hisztik, el nem alvások, dacolások és dühkitörések után. Lehetek őszinte? A hisztik, az el nem alvások, a dacolások és a dühkitörések –  méghozzá attól a kamasztól, akiről már azt hitted, hogy tökéletesen egy hullámhosszon vagytok, félszavakból – illetve Messengeren vagy Viberen küldött gifekből –  értitek egymást. Sőt, kettőtök kapcsolatában eljött az az – általad – várva várt nap és perc– ami most messze übereli azt a pillanatot, amikor az ovis anyák napján a verse előadása után a rögtönzött színpadról levetődve a kebledre vetette magát és te mukkanni se tudtál a meghatottságtól, csak a csapzott hajkoronát simogattad a legmélyebb büszkeségtől eltelve. Szóval az a pillanat, amikor a lehető legszélesebb plénum előtt, a lehető legteljesebb valódban felvállal a gyereked, mert odakommenteli teggelve a neved egy mém alá. Ez az a pillanat, amikor úgy érzed, minden kifizeőtödött, amit a kötődő nevelés oltárán feláldoztál a húszas, harmincas – vagy akár negyvenes – éveidből és  már éppen lepacsiznál magaddal, mint a Z és alfa generációsok tökéletes anyjával, amikor valami megváltozik. És akkor eszedbe jut, mit sziszegett Erzsó nénje tizenhárom éve a legnagyobb lányod névnapi ünnepségén, amire akkor még az egész nagycsaládot elrángattad: Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond.

veszekedes.jpg

Semmi nem érdekel

Az elsőként vizsgált jelenség éppenséggel újdonság lehet a kisgyerekes szülőknek, hiszen a kisebbeket még inkább az jellemzi, hogy minden érdekli őket. Nem úgy a kamaszt. Az ő jelmondata, az, hogy  „Nemcsak, hogy semmi nem érdekel, de ha valami mégis, azzal kapcsolatban sem fogsz tőlem válaszokat kapni, így úgy tűnhet, hogy mégsem érdekel, sőt te vagy a hülye, ha kérdezel.” Pedig amúgy érdekli. Valószínűleg... Na, mindegy, inkább nézzünk egy példát. A kamasz benyögi, hogy moziba megy a barátnőjével. Ha felteszel olyan – kizárólag csak a számodra alapvetésnek tűnő – kérdéseket, hogy mégis, mikor, melyik moziba és mit fognak megnézni, akkor olyan hangsúllyal kapod válaszként azt, hogy Nem tudom, mint amivel utoljára boldogult alsós korodban Vali néni próbálta érzékeltetni, hogy mit gondol a mentális állapotodról, amikor már harmadjára kérdezted meg tőle a napközis szoba ablakára tapadva a zuhogó esőt figyelve, hogy mikor mehettek ki az osztálytársaiddal a napközi lepusztult udvarára játszani. Egy idő után pedig kamaszgyereked olyan tökélyre fejleszti ezt a foghegyről odavetett, végtelenül elcsigázott arckifejezéssel kísért „Nem tudom”-ot, hogy még azokra a kérdésekre is így fog válaszolni, amikre egyébként tudja a választ.

ad2bee00e7ed22c98329ca4466fe9aa3.jpg

Szarul érzem magam

A kamasz alapállapota a méla undor és világfájdalom. Emlékszel arra, hogy amikor még kicsi volt, szülőként milyen elégedettség tudott átjárni egy-egy jól – mindkettőtök számára jól – sikerült nap után? Na, ezt felejtsd el. Ilyen most jó darabig nem lesz. Na, jó, ha majd megnézed vele egyhuzamban a Stranger Things 3. évadát, akkor lehet, hogy arra még egy hét múlva is emlékezni fog, hogy akkor éppen milyen jó fej voltál.

b620d03c27f3f9afbfbfd723a47839f2.jpg

Dackorszak újratöltve

Ja, hogy te azt hitted, hogy a dackorszaknak vége kisgyerekkorban? És onnan lesz egy intelligens, együttműködő gyereked, akivel színházba, koncertekre és kiállításokra fogsz járni? Haha! Na jó, megnyugtatlak, nem te vagy az egyetlen, aki bedőlt ennek a pár évig tartó eszményi állapotnak. De most itt vagyunk a kamaszkor legsötétebb bugyrában és esélyed sincs arra, hogy a kamaszod élvezze a társaságodat vagy bármilyen programot, amit te választottál. A kamasz jellemező reakciói:

 • Miért kell nekem is mennem?
 • Mikor jövünk haza?
 • És ha csak te mennél?

De hidd azt nyugodtan, hogy még van remény, és kérdezd meg, hogy ő milyen programot szeretne. Mindjárt nézek neked egy jó nyugtató teához receptet. És ez még mind semmi ahhoz képest, ha – természetesen akaratodon kívül – keresztbe teszel a kamasznak, megbántod, netán megsérted őt. Nyílt plénum előtt, amikor a barátnői is hallották, arról beszéltél, hogy a húgával újra nézte valamelyik Disney sorozatot?! Neked véged. Tanévvégén úgy köszönted meg a kedvenc tanára egész éves munkáját, hogy megemlítetted azt is, hogy a kamaszod kedveli az említett tanerőt?! Te nem vagy ember. Bármikor egy egyszerű – nek tűnő, ám nyilvánvalóan a valóságban összetett és bonyolult – feladatot, pl. Fésülködj meg! Menj el zuhanyozni! megismételtél, mert elsőre választ sem kaptál rá?! Bocs, de az ilyen alja viselkedés tényleg joggal vívja ki kamaszod mérhetetlen gyűlöletét, amit igazi meg nem értettség és világfájdalom kísér. Jó, jó, jó, nyilván csak vicceltem, nyilván nem te vagy a hunyó – legalábbis egy másik kamaszos anyuka szemszögéből semmiképp. De kérdezzük csak meg a kamaszod...

fdf6f6a558853c0b0ec94dc5eb6a52e9.jpg

*A bejegyzés nyomokban iróniát tartalmaz. A képek forrása a Pinterest.

Szeptember vs. június - anyaszemmel

Az sk. falafeles tortellinitől a bolti croissantig – avagy hogyan bukik bele egy anya a tanévkezdő terveibe az év végére? (vagy hamarabb)

Most hogy már a vakáció második hetében vagyunk, képes vagyok visszatekinteni a tanévkezdő terveim sikeres megvalósítására és szívesen adok tanácsokat szülőtársaimnak. Ja, nem. Képes vagyok szembenézni azzal, hogy a netes inspirációk ihlette és/vagy szuper racionálisnak hitt elképzeléseim mivé fajultak a gyakorlatban. Nézzük a legnagyobb bukásokat.

Tízórai csomagolás

Mivel édes kis gyermekeim ebben a tanévben már nem az iskolai tízórait kapták, augusztusban külön projektoldalt nyitottam a telefonom feladatkezelőjében, hogy gyűjthessem az inspirációkat. Koktélparadicsom és mozzarella golyók. Falafellel töltött tortellini. Házi készítésű kekszek, pogácsák, muffinok, receptekkel. Gyümölcsök és magvak, zabkása dobozkában. Mártogatósok és zöldségcsíkok. Hosszan sorolhatnám… Ennek megvalósítása azért nem volt kudarc, sőt néha még sütöttem is, na jó, egyszer biztosan, és bár sem falafelt, sem mozzarellát nem vittek soha, de még mártogatóst sem, a gyümölcsök alapdarabbá váltak.

tizorai1.jpg

Viszont a tanév vége felé már rendszeresek voltam tőlem a hasonló reggeli felkiáltások:

 • Ki kér előre csomagolt croissant tízóraira?
 • Ez a nápolyi szelet, ugye jó lesz?
 • (Legnagyobbnak címezve) Ó, ba…kker elfejetettem a tízóraikat, ugye veszel valamit magadnak és a tesóidnak is az iskolai büfében?

3_1.jpg

Öltözködés

Augusztusban megfogadtam, hogy azon gyermekeimnek, akik rászorulnak a segítségemre a napi outfit-jük kiválasztásához, egy hétre előre megtervezem, hogy mit vegyenek fel, és esténként gondosan kikészítem.

ruha.jpg

Május-júniusban egy csütörtök este azonban már ilyen állapotok uralkodtak minálunk:

Én, a legkisebb kérdésére válaszolva: Igen, drágaságom, nyugodtan vedd fel holnap is a bátyád pólóját és ingét, igaz, hogy eddig a héten minden áldott nap ez volt rajtad, és most is ebben feszítesz, de tudod mit, le se vedd, aludj abban, így holnap reggel még az öltözködéssel töltött időt is megspórolhatod. Persze, hogy ne zuhanyozz. Hiszen ahhoz le kéne venned azt ku… kutyául jópófa pólót. – Igen, tudom. OUTFIT. hahahaha.

polo.jpg

Különórák

Egyesületi sportoló, zenész és kézműves is van a gyermekeim között. A cél az lett volna, hogy mindnyájan járjanak valamilyen sportra az iskolai tornaórákon kívül, ha valamiből rá kell kapcsolniuk, abból járjanak különórára vagy fejlesztésre, emellett nem ártana az iskolán kívüli nyelvtanulás sem, és persze olyasmire is járjanak, ami a hobbijuk. No és természetesen ne terheljük őket agyon, sőt még a mindezzel együtt járó logisztikát is meg tudjuk valósítani. Mondanom se kell, a tanév vége felé bizony elhangzottak az ilyen párbeszédek.

Legnagyobb: - Ma elmarad az informatika szakkör, ezért kettőkor indulok haza.

Én: - Ó be remek, akkor a tesóidat is kikérem a külön sportról, és együtt hazajöhettek.

Kisebbek: - De mami, mi szeretnénk menni... 

Én (gondolatban): - Elhiszem édes kicsinyeim, én viszont baromira fogom élvezni, ha végre egy nap nem kell munka után még egy órát rostokolnom a büdös, párás öltözőben, miközben Barbi, a szuperanyu menőzését hallgatom arról, hogy az ő fiát megint beválasztották a keretbe, és indulhat a meccsen, míg az én gyerekeimet még tartaléknak sem veszik be, ami csakis azért lehet, mert én képtelen vagyok elhozni őket a szombat délelőtti edzésre. 

718bcd8c468696f757db7af1c2910e64.jpg

Mindenesetre most előttem van még több mint két hosszú hónap, hogy mindezen megpróbáltatásokat kellemesen elfelejtsem és a következő tanévre új szuper terveket fundáljak ki.

*A bejegyzés nyomokban iróniát tartalmaz. A képek forrása a Pinterest.

Vicces családi képötletek nyárra

A közös családi vakáció ideje az, amikor az évközben összegubancolódott idegeinket kisimíthatjuk, a lelki tartalékainkat feltölthetjük, rápihenhetünk a következő iskolaévre vagy az elképesztő családi logisztikát igénylő nem-szabadságos hetekre. Mindenestre ez az az időszak, amibe belefér egy kis családi őrültség is, amit érdemes fotókkal is megörökíteni.

Ha nincs babysitter vagy nagyszülő, de a szülők egy kis nyugira vágynak.

908fd12f8626f9433caccf45f1aa9115.jpg

Strandos-vidámkodós-parton-repülős

6315642ed981397f77c8ed1e8ba93395.jpg

Egy kis romantika a szülőknek is jár.

70dcfa1a075284cf665a482837fa0b4c.jpg

Árnyék-család

2f0ff863fb2e41b1ca49d01f90f8f0be.jpg

Ugrás a kamerába

2813d8bfed558c8a96f74fef7832fec6.jpg

Szappabuborékba zárva

3f8fa4417933058ae90d7bff225d116f.jpg

Ha a kutya a főszereplő a család életében, akkor az látszódjon a képeken is!

52f07d56ce0c07899087f49b14cc1b55.jpg

Fentről lemosolygós

92ac90b7f482ee4ed34e427e8a3fefbe.jpg

Testvéreknek jó ötlet!

993ca84bcba02d0ffcd96961db347191.jpg

Festékcsata után kötelező fotózkodni

9eb3f03b49d2cfc98320386fe8744ddb.jpgTestvérek napnyugtakor

9f63ef2b51d4bf6aa76181296a6aa5c1.jpg

Csúszdán a gyerekek szemszögéből

a4308ac480dc3cb37992de3df3fc726a.jpg

Elkaptam aput!

cfb8b707b91e1137a4ac33beaef81226.jpg

Milyen ízű lehet ez a fagyi?

d080496f12da8acc5f92336109724db9.jpgSzappanbuborékos-álmélkodós

d0e15bb14d5d64140af3fdff5f6ca462.jpg

Vízeséses kiránduláson jött az ihlet

d1c35366f95a944a4ff9786d4c1eeb1b.jpg

A tesók...

ea064e81147ede251aeb7edc24688f26.jpg

és az egész család.

ede3a6cd76044649a79074c8017f3ee4.jpg

Méla undor és világfájdalom – indulás családi programra kamaszgyerekekkel

Nem tudom, más családoknál hogyan zajlott, de nálunk a kamaszkor nem egyik pillanatról a másikra tört ki, hanem szépen lassan szivárgott be bizonyos, megkérdőjelezhetetlen jeleken keresztül. Ezek egyike a családi programok iránti teljes érdektelenség. Korábban állandóan jöttünk-mentünk, még a párórás kis kimozdulások is igazi élményforrások voltak – mindannyiunk számára. Most, viszont, ha felvetem, hogy menjünk el például a Margitszigetre sétálni, a lelkes ujjongástól igencsak távol álló reakciókkal szembesülök.

 • Muszáj? – kérdezik és döbbenten néznek egymásra.
 • Legalább én nem maradhatok itthon? – próbálkozik a legnagyobb.
 • De miért megyünk oda? – értetlenkedik a középső.
 • Miért nem megyünk inkább moziba / mekibe / bubis teát inni, stb.?! – a sor szabadon folytatható csupa olyan programjavaslattal, amire tudják, hogy úgyis nemet mondok.
 • Ugye hamar hazajövünk? – reménykedik a legkisebb.
 • Pontosan mennyi időre megyünk? – szeretne tisztában lenni a körülményekkel a középső.
 • És ha csak Te mennél? – ez a pompás ötlet a legkisebbtől származik.
 • Hiszen csak Te szeretnél menni. – teszi hozzá a középső szánakozva.
 • Vihetem a telómat? – ez a kérdés természetesen nem maradhat ki.
 • Na jó, induljunk most már, vegyétek fel a szandálotokat! – próbálom rövidre zárni a beszélgetést, de valószínűleg csak képzeletben mondhattam ezt, mert a gyerekeim továbbra is a kanapén üldögélnek, így ők alighanem azt hallhatták, hogy pihengessetek tovább nyugodtan.
 • Hahó! – próbálom felhívni magamra a figyelmüket, de a Nagy és a Középső dühös elkeseredettséggel nyomogatja a telefonját. Alighanem most teszik közzé az osztály Viber csoportjában, hogy az anyujuk megőrült.
 • Én is tabozhatok? – kérdezi a legkisebb.

kids-1452712_1280.jpg

Végül csak kisereglenek az előszobába és felveszik a szandáljukat, miközben világfájdalommal a szemükben méregetnek.

 • Hozzátok a kulacstartókat is! – mondom a praktikus kis hevederekre utalva, amikkel vállukra vehetnék a kulacsukat.
 • Nem hozom. – sziszegi a Nagy olyan arckifejezéssel, ami egyszerre tükrözi az ellene irányuló merénylet kivédésre összpontosított elszántságot és a fájdalmat, amit afölött érez, hogy az anyja az egész világ előtt akarja megalázni azzal, hogy egy mintás pánt viselésére kényszeríti.

kids-1993811_1280.jpg

Szerencsére a saját kistáskáikat hozzák,amik tömve vannak évekkel ezelőtti belépőjegyekkel, prospektusokkal, noteszekkel, írószerszámokkal és egyéb hasznos holmikkal.

 • Ugye eltettétek a bérleteiteket? – kérdezem.
 • Miért, mondtad? – kérdi elítélően a nagy.
 • Nem kocsival megyünk? – kérdezi döbbenten a középső, mintha az a mindenhova kocsival járó család lennénk.

kids-3448161_1280.jpg

Visszasereglünk az előszobába, mindenki elteszi a bérletét és újra nekivágunk az útnak. A buszon még tart a világfájdalom, de aztán szép lassan felengednek. A Nagy azért még odaszúr egyet:

 • Alig várom, hogy még egy kicsit nagyobb legyek, és ne kelljen veletek mennem mindenhova, hanem a haverjaimmal mehessek klassz helyekre.
 • Mint például hova? – kérdezem. Elgondolkozik, majd teljes komolysággal ezt válaszolja:
 • Mint például a Margitszigetre.

kite-2173913_1280.jpg

Élménylista az anyának?

Június közepétől, ahogy kitört a vakáció megindult a gyerekeknek szánt nyári élmény-, úgynevezett bakancslisták áradata is - online, színes füzetkében vagy a tanító néni által fénymásolt változatban kerültek elénk. Kétségkívül jópofák és hasznosak ezek az összeállítások, a gyerekek seperc alatt ki is egészítették, személyre szabták a sajátjukat, most már lehet pipálgatni, halihó. Azon morfondíroztam, hogy az elmúlt nyarak az önfeledt otthoni gyerekezős létből a szüneti logisztika rideg valóságába zuhanásban, a le nem fedett hetek stresszében, majd a határidős feladatokat üvöltő gyerekkórus mellett befejező kényszerű home-office-okban, többfázisos költözésben és férj munkahelyváltása miatt megborult tervek okozta káoszban teltek, és a cél az volt, a saját - képzeletbeli - bakancslistám minden pontja csak azt célozta, hogy a gyerekeknek jó legyen. Hogy jussunk el azért párszor strandra. Pár napra a családi nyaralóba. Kirándulni, állatkertbe, ide-oda. Játsszunk, olvassunk, örömködjünk, töltődjünk fel. Főleg ők. Én meg általuk. Ezért, amikor most a gyerekek nagy nyári bakancslista-író lendületét látva arra gondoltam, az idén írok egyet én is magamnak, nem gyerekeset, nem családosat - arról gondoskodnak ők - hanem egy igazi me-time-os, self-care-es, magamra gondolósat, rá kellett jönnöm, fogalmam sincs már, mi az, amire vágyom csak úgy a magam örömére. Aztán persze beugrott, hogy kávé, és ha már nyár, akkor jeges és minél több és különböző féle-fajta - mind jöhet.

839b759b31ffb08fe7e9db0b1fedddd6.jpg

Aztán arra gondoltam, hogy de jó volna egy kicsit kikapcsolni, önfeledten sajtos-tejfölös lángost enni egy strandon a Balatontól még vízes fürdőruhában. Meg cseresznyét, görögdinnyét, lecsót, főtt kukoricát... Kiélvezni közben a nyári ízeket és illatokat, a víz és a nap érintését nyugiban, úgy, hogy közben a gyerekek is képesek a saját adagjukra koncentrálni és azt bekebelezni.

 717bad809188856cae778a8c23942869.jpg

Jó lenne elmenni egy szabadtéri színházi előadásra, egy koncertre is, és kertmoziba - persze a családdal, de olyan darabokra, amik nekem is tetszenek.

2dc3f101f9f0829ef8ff2dbe1257ae25.jpg

Jó lenne hosszasan nyugiban társasozni együtt és a családi kedvencek - mint a Dixit vagy az Imagine - mellett egy komolyabb stratégiai játékot is kipróbálni.

6996c3eb493f8e44648ab8145c25e0b3.jpg

Jó lenne egy nagy, ezerdarabos puzzle-t rakosgatni közösen, estéről-estére.

50d9560b511112261efe1646b06551a2.jpg

Jó lenne minél többet "helyi turistáskodni", közeli kisvárosokban sétálni, kastélyokat és múzeumokat nyugodt tempóban bebarangolni, sétálni, csavarogni, ráérősen pékségekben vásárolni és beülni kávézókba.

4f7d6ee2e7794f4d8984b44613e09bc1.jpg

Jó lenne egyedül nézni egy sorozatot, mert bár a férjem bármit megnéz velem, igazán ellazulós az lenne, ha tudnám, hogy most a saját kedvemre választhatok és nem kell tekintettel lennem rá.

Jó lenne olvasni, olvasni és olvasni.

Biciklizni, sőt vizibiciklizni, tollasozni, vízben labdázni, matracon himbálózni a Balatonon, élménymedencében sodrófolyosózni.

Piknikezni, kertészkedni, fákat ölelgetni...

f05c38e37e134c331fe33e3a1e14c1f5.jpg

 

 

 

 

 

 

Vicces képötletek az iskolakezdéshez

Bájos ötlet a tanév első napján megörökíteni egy fényképen gyermekünket - ezek a képek azonban nem mindig tükrözik a valóságot. A következő válogatás talán közelebb áll hozzá.

279ba9d29fd5d8353d9c5407d721dfd5_1.jpg

8912f427fcddb5dd27df2f6fb207da73.jpg

 Útra készen

dcb157d4a91e2ee5c8e5a170615c518f.jpg

 Indulás gyalog

0eb448ba5c8b9214bb4c2974a3e4d94e.jpg

 Indulás kocsival

9308831973908e62fc8863b8c398f62e.jpg

 Legalább van, aki tényleg örül...

66dcf89e1050b79e98bd7f28c34e9539.jpg

 ...nagyon örül...

7123ef6b7c4acd5b353830b716f86ddc_1.jpg

 ...sőt, boldog...

45d2781d3b418896c4d01e9b47efcc87.jpg

 ...nagyon boldog...

pop-the-bubbly-768x585.jpg

 ...ünnepel.

celebrate-back-to-school_1.jpg

 Cheeers!

19a79508250fed1950c0934c36dda4b4_1.jpg

 A boldog megérkezés

 b30b0795b74627a81564ddfb1978b483.jpg

Őszinte lelkesedéssel... 

3644184ba59d2b8e65729ffbbc6a09eb.jpg

 Van, aki így érez...

first-day-of-school-mugshot.jpg

 Tanárok is készíthetnek képet...

a0ee4eff4f461c7696078a80bd91e10b.jpg

 Egy jövendőbeli iskolás...

04b4a839fd0532f944294d6cb8eb7472.jpg

 A tanév első, majd az összes további napján...

a97320ab59dd6618c34c61ab06186171.jpg

 Van, aki nem az iskolát, de nem is az óvodát kezdi meg, hanem a bilire szoktató "képzést".

dd33170d9313d171b66bc44c1c8f4be8.jpg

Azért van, ahol tényleg anyut kell vigasztalni

1169142492f7549822688366100cc88d_1.jpg

 A képek forrása a Pinterest.

Hét ironikus gondolat egy dolgozó anyától

Lassan véget ér a vakáció és a nyári szabadságolások időszaka, jönnek a rohanós hétköznapok. Nem vagyunk genderkonformok, de a következő hét ironikus gondolat egy dolgozó anyától származik.

 

A dolgozó anyák reggelei nem egyszerűek:

"Különleges kényeztető reggelt tartok: zuhanyozom és még a lábam is leborotválom."

 d940a4b04ca4918b6bb6e65b6f7ae632.jpg

 

Sokszor csak a munkahelyükön szembesülnek egy-két apró hiányossággal:

"A mai frizurám neve: a gyerekeim eldugták a hajkefémet."

 a4479519b2779124b389ee1b36fb2cab.jpg

 

Tagolom, hogy jól értsd: dol-go-zó a-nya:

"Azt ugye érted, hogy annak ellenére, hogy dolgozó anya vagyok, még ugyanúgy főzök, bevásárolok, etetem a családom, hozom-viszem a gyerekeimet - és mindemellett még dolgozom is?"

 3cb9369f3495397125c91465b191c5fc.jpg

 

Napi fejtörő:

"Mindennap, amikor elindulok a munkahelyemről, az iroda recepciósa azzal köszön el tőlem, hogy jó pihenést. Nem tudom eldönteni, hogy elképesztően naiv vagy ilyen kifinomult a cinizmusa."

 71ac32eb64ed1a31cf08c2c9bb6491f9.jpg

 

Változnak a kikapcsolódásról való elképzelések:

"Nem vagyok antiszociális. Csak miután ledolgoztam a teljes munkaidőmet, hazahoztam, megettem, elrendeztem és ágyba dugtam a gyerekeimet és kitakarítottam a lakást, a legkevésbé arra vágyom, hogy elmenjek szórakozni."

 6f3262647f3b6de9818c1b54f5d10ee4.jpg

 

Hétvége!

"Hurrá, jön a hétvége! Végre elmosogathatok, felmoshatom a padlót, kipucolhatom a vécét, leporolhatom a bútort és megcsinálhatom a nagymosást. Hurrá!"

 c9c1890a298d250d8b0f3081c018c024.jpg

 

NEM ÜVÖLTÖK!

"A gyerekeim úgy gondolják, hogy üvöltözöm velük. Valójában motivációs beszédet tartok a szelektíven hallóknak."

 11a5b001f07fcf25fd4dcdc212e55e51.jpg

 

Ez mindenki számára biztonságos:

"A mindennapos én-időm garantálja, hogy a családom sértetlen marad."

 97df42b48e3b0d36cac2120bb87d64c8.jpg

 

A képek forrása a Pinterest.

 

Vicces és meghökkentő Mikulás-képek

A Mikulásos gyerekfényképek a legtöbbször cukik. Néha viszont nem. Néha viccesek. Vagy meghökkentőek. Vagy egyenes félelmetesek...

245816794.jpg

A bácsi a Mikulás vagy egy horrorfilmből érkezett?

 

323241735.png

Az idén a krampusz és a szarvasok szabin vannak...

 

516294573.jpg

Menekülééés....

 

1087419416.png

Balhés Télapó

 

1011465620.jpg

Heeelp!

enhanced-32125-1417417674-19.jpg

Gonosz Télapó

 

enhanced-31242-1417417666-12.jpg

A Télapó egy kicsit túl sokat sminkelt...

 

enhanced-29933-1417417695-10.jpg

Ijesztő...

enhanced-29933-1417417661-6.jpg

Valami fehér...

 

4127339473.jpg

A lázadó

 

4107549640.jpg

Annak a képnek mindenképpen el kell készülnie!!!

 

3479814083.jpg

Balhés Télapó 2

3384705079.jpg

A Télapó és kis segítője...

 

3060813812_1.jpg

Valami piros...

 

2850194854.jpg

Ez biztos, hogy a Télapó?

 

2043487402.jpg

Menekülés 2

A képek forrása: Awkwardfamilyphotos, Buzzfeed

Tíz ötlet, hogy jól induljon a tanév

 A tanszerek beszerzése soha nem egy egyszerű menet - külön nehezítő tényező, ha füzet- és tollválogatás közben az ember húgai kifosztják a smink- és a búvárosztályt.

img_20150809_143149_1.jpg

De ha már beszereztünk minden felszerelést a tanszerlistáról, mindenre felírtuk csemeténk nevét vagy monogramját, és minden összekészítve várja a táskákban az első tanítási napot, akkor a vakáció utolsó estéje még legyen a családi kikapcsolódásé.

 73e438eb65c199fe3bbe87470eab4df3.jpg

A tanévkezdő party túlzásnak tűnik, de egy különleges vacsora a család apraja és nagyja számára jó élmény. Alkalom, hogy a szülőként feleleveníthessük iskolai emlékeinket, meséljünk egy-egy csínyről, kalandról, nagyokat nevessünk együtt és ha eddig nem sikerült, akkor most már tényleg ráhangolódjunk az iskolára. Hiszen holnap kezdődik!

 

Készíthetünk időkapszulát - műanyagpalackban vagy faládikóban ássunk el ünnepélyesen egy papírlapot, ami gyermekünk kedvenceiről szól. Inspiráció:

 5a3c3b8c09c6603b6a23c00490626006.jpg

Csináljunk árnyék rajzot: rajzoljuk körbe csemeténk árnyékképét és bízzuk meg, hogy töltse meg azzal, ami a fejében jár :)

 957d119ce67a1635067e289217d74a65.jpg

Ha a szünidő során a kései fekvés és kései kelés volt a jellemző, és a vakáció utolsó heteiben se tudtuk felvenni az iskolás hétköznapok ritmusát, este ezzel a csend szprével próbálkozhatunk csendet varázsolni a gyerekszobában. Egy próbát megér, hátha a gyerekek már csak poénból is belemennek.

 b139cbf81265c62d01156aca222c7d48.jpg

Másnap, a tanév első napján, ha van idő, iktassunk be egy különleges tanévkezdő reggelit:

 379589cc1cb694d1c996d6a3bb1c21fa.jpg

De ha reggeli kapkodásba nem fér bele ilyesmi, akkor megoldhatjuk egy muffinnal és egy kis üzenettel:

 eaec4c1fd52f43559aa642a43748827b.jpg

Titkos üzenetet az uzsonnás dobozba (vagy ha nem lehet bevinni uzsonnát, a tolltartóba) is csempészhetünk. Inspiráció:

 e8e6921e649b058a16763cbba9c330c0.jpg

1eedfcc0b6d3492870c06f2d1f379e62.jpg

26763880b972bfeb06b07e1d08c0c3b6.jpg

a1e4df6f0fe87881605611c210aaa057.jpg

7a2f7b7153dedd2d51a5b3a121a82c2c.jpg

dcf90c36c25ddcff727a2c011724f166.jpg

Az iskolák udvarán nincsenek már olyan játékok, mint az oviban voltak, de a kisiskolások is szívesen játszanak még az udvaron, a szivacsfocilabda és az ugráló gumi egyaránt nyerő  választás, amit csemeténk magával vihet a suliba. (A biztonság kedvéért kérdezzünk rá a tanítónéniknél, de ezeknek általában örülni szoktak.)

 76b9d75f41e3df1a6b38d3dd2d433d23.jpg

Az iskolából hazatérő csemetének szép ajándék egy új napló az új élmények lejegyzésére vagy egy új emlékkönyv az új barátok bejegyzéseihez.

 23d7474ad5bbdbc4d3508a4939215cf1.jpg

A képek forrása a Pinterest. A tanszervásárlós képért köszönet a kislányomnak.

Szuper ötletek a tanévkezdéshez

Közeleg a tanévkezdés. Ezekkel az ötletekkel nemcsak gyermekünk kedvét hozhatjuk meg az iskolakezdéshez (vagy folytatáshoz) de számos tipp a saját dolgunk leegyszerűsítésére szolgál!

 - Bájos ötlet a tanévkezdés napján egy olyan fotót készíteni a kis elsősről (másodikosról, harmadikosról, stb.) amin szerepel néhány személyes dolog, aktuális kedvencek, stb. Érdekes visszanéznie a gyerkőcnek is később, hogy jééé, elsőben az Angelina Ballerina volt a kedvencem!

3b58ffb39204dd122c9a0da73b23c7c2.jpg

- Októberben jöhet a színes levelekből vagy gesztenyékből készített ajtódíszítő koszorú, de szeptember elejére igazán illik egy ilyen darab:

e81e1821d4ebfdbb58003381a7dee08b.jpg

- Ehhez hasonló kis ajándékcsomagokkal is meglephetjük az iskolakezdő nebulókat. A ceruza formát színes papírból kell kivágni, belülre pedig kerülhet egy két ceruza, radír és hegyező. Ezekből úgysem árt egy-két pótdarab.

afd33aecc38d3f97628d8a41ad15d3a5.jpg

- A rohanó hétköznapokban nagyon megkönnyíti a gyerekek dolgát is egy ilyen praktikus tároló, ahol minden tantárgynak külön rekesze van, így nem kell reggel kapkodva a környi füzetet vagy a nyelvtan munkafüzetet vadászni. Ráadásul erős kartonból saját kezűleg is el készíthetjük:

8d55efc5c4184f2abeb965ec6bb01f43_1.jpg

- Praktikus, ha mindig tartunk otthon tartalékot azokból az iskolai felszerelésekből, amik elveszhetnek, kifogyhatnak, mint a radírok, grafit és színes ceruza. Ezekben az átlátszó tárolókban, még ha reggel derül is ki, hogy szükség van valamire, egy pillanat alatt megtaláljuk a pótjátékost!

a5d02068f5750192783978e07cbfa0ca.jpg

- Magunk számára is berendezhetünk egy szülői tálcát, ahol külön gyűjthetjük az aláírandó és visszaküldendő dolgozatokat, feladatlapokat, tanítói üzeneteket.

ed92935811a7d6998ca5d1e176800433.jpg

- Előfordulhat, hogy a reggeli kapkodás közben veti oda szemünk fénye, hogy még aznap kell bevinni pénzt... miután a kezébe nyomtuk, már el is felejtettük, hogy mire és mennyit is adtunk oda... így amikor az iskola előtt az  osztály szülői munkaközösségének vezetője egy táblázatot dug az orrunk alá, hogy írjuk alá, ha befizettük... - döbbenünk rá, hogy már fogalmunk sincs, hogy miket is fizettünk be. Ezekkel a praktikus kis előrenyomtatott borítékokkal nemcsak azt biztosítjuk, hogy a pénz az iskolában se keveredjen el (a tanító néni sincs könnyű helyzetben, amikor egyszerre húsz kisgyerek nyom az orra alá különböző címleteket) másfelől, ha a kiskártyákból mindig kettőt nyomtatunk, akkor az egyiket ragaszthatjuk a borítékra, amiben majd csemeténk beviszi a pénzt, a másikra pedig magunknak x-elhetjük be, hogy mire is fizettünk most éppen be, s ezeken utólag ellenőrizhetjük, hogy mire is küldtünk be.

260d291e79520ddd654640d39a32aee4_1.jpg

- Ezzel az egyszerű és olcsón kivitelezhető ötlettel személyessé tehetjük csemeténk ceruzáját:

3bc0244c4ea9bb4dcc79a18e8eb7b878.jpg

- A kavicsfestés remek móka, a kavicsokat együtt gyűjthetjük, együtt festhetjük meg, ezek után már csak az ABC gyakorlása van hátra. Ráadásul ez is egy meglehetősen költséghatékony megoldás:

6a58703097cea5e2617ce95ee176b6b3.jpg