Fejfájás, hányinger, kivörösödött, duzzadt arc, szívdobogás – a másnaposság tüneteivel ébredni nem a legkellemesebb. Az ember csak az amúgy is fájó fejét verheti a falba macskajajjal kelve, ha az este felöntött a garatra. Igen ám, de ezek a tünetek nem csak azoknál léphetnek fel, akik túlzásba estek az esti iszogatás során.
Mi a másnaposság oka?
A másnaposság tüneteinek kialakulásának két különböző, ám egymást erősítő oka van.
Az egyik, hogy a bornak, akárcsak a likőröknek, a pezsgőnek, magas a hisztamin-tartalma. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. A szervezetben természetes módon a DAO-enzim bontja le: ha ez az enzim nem működik megfelelően, a szervezet nem vagy csak csökkent mennyiségben termeli, akkor nem tudunk a hisztaminnal megbirkózni, szervezetünkben súlyos tünetek alakulnak ki.
Az alkohol viszont gátolja a szervezetben a hisztamin lebontásáért felelős DAO-enzim működését. Ez a másik ok, tehát a másnaposság valójában egy hisztamin-reakció, ami abból adódik össze, hogy a magas hisztamin tartalmat nem tudja lebontani a szervezet, mert az alkohol gátolja az enzim működését. Az alkohol minden formájában blokkolja a DAO-enzim működését – akárcsak a kakaó, a tea, az energiaitalok és még vagy százféle gyógyszer. A vörösborozás után azért szenvedjük meg különösen a másnaposság tüneteit, mert a vörösbornak különösen magas a hisztamin tartalma.
Nem csak a borral kell csínján bánni!
A sörnek is magas a hisztamin-tartalma, de sok gyümölcsnek-zöldségnek is, mint az epernek, az almának, a paradicsomnak, a padlizsánnak, a kivinek, a spenótnak vagy az ananásznak. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amik pedig a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben. A tárolással szaporodik a hisztamin az élelmiszerekben, így a hosszan érlelt élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, de a füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, szalámik halak és tenger gyümölcsei) a sajtok, mustár, torma, az élesztő és az azzal készült termékek is nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak.
Van megoldás?
Természetesen a diéta lehet megoldás, ahogy az is, hogy valaki teljes mértékben távol tartja magát az alkoholtól. De van más lehetőség is: az enzimpótlás. Hisztamin intoleráns betegek orvosi vizsgálata során véletlenül felfedezték a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt, akárcsak a gyümölcscukor lebontásáért felelős xilóz-izomeráz-enzimet pótolni is lehet.