Kreatív megoldások, inspiráló ötletek a mindennapokra

Nőszemély

Nőszemély

Mitől vagyunk másnaposak?

Blokkolt enzimműködés és hisztamin-érzékenység

2014. november 15. - Nőszemély

Fejfájás, hányinger, kivörösödött, duzzadt arc, szívdobogás – a másnaposság tüneteivel ébredni nem a legkellemesebb. Az ember csak az amúgy is fájó fejét verheti a falba macskajajjal kelve, ha az este felöntött a garatra. Igen ám, de ezek a tünetek nem csak azoknál léphetnek fel, akik túlzásba estek az esti iszogatás során.

a3c04dbf9eeadfdce0a532b0eff563e3.jpg

Mi a másnaposság oka?

A másnaposság tüneteinek kialakulásának két különböző, ám egymást erősítő oka van.

Az egyik, hogy a bornak, akárcsak a likőröknek, a pezsgőnek, magas a hisztamin-tartalma. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. A szervezetben természetes módon a DAO-enzim bontja le: ha ez az enzim nem működik megfelelően, a szervezet nem vagy csak csökkent mennyiségben termeli, akkor nem tudunk a hisztaminnal megbirkózni, szervezetünkben súlyos tünetek alakulnak ki.

Az alkohol viszont gátolja a szervezetben a hisztamin lebontásáért felelős DAO-enzim működését. Ez a másik ok, tehát a másnaposság valójában egy hisztamin-reakció, ami abból adódik össze, hogy a magas hisztamin tartalmat nem tudja lebontani a szervezet, mert az alkohol gátolja az enzim működését. Az alkohol minden formájában blokkolja a DAO-enzim működését – akárcsak a kakaó, a tea, az energiaitalok és még vagy százféle gyógyszer. A vörösborozás után azért szenvedjük meg különösen a másnaposság tüneteit, mert a vörösbornak különösen magas a hisztamin tartalma.

1b122ee97a43f7c9084ad3469de47d76.jpg

 

 Nem csak a borral kell csínján bánni!

A sörnek is magas a hisztamin-tartalma, de sok gyümölcsnek-zöldségnek is, mint az epernek, az almának, a paradicsomnak, a padlizsánnak, a kivinek, a spenótnak vagy az ananásznak. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amik pedig a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben. A tárolással szaporodik a hisztamin az élelmiszerekben, így a hosszan érlelt élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, de a füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, szalámik halak és tenger gyümölcsei) a sajtok, mustár, torma, az élesztő és az azzal készült termékek is nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak.

 

Van megoldás?

Természetesen a diéta lehet megoldás, ahogy az is, hogy valaki teljes mértékben távol tartja magát az alkoholtól. De van más lehetőség is: az enzimpótlás. Hisztamin intoleráns betegek orvosi vizsgálata során véletlenül felfedezték a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt, akárcsak a gyümölcscukor lebontásáért felelős xilóz-izomeráz-enzimet pótolni is lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noszemely.blog.hu/api/trackback/id/tr106463799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása