Kreatív megoldások, inspiráló ötletek a mindennapokra

Nőszemély

Nőszemély

Méla undor és világfájdalom – indulás családi programra kamaszgyerekekkel

2018. június 21. - Nőszemély

Nem tudom, más családoknál hogyan zajlott, de nálunk a kamaszkor nem egyik pillanatról a másikra tört ki, hanem szépen lassan szivárgott be bizonyos, megkérdőjelezhetetlen jeleken keresztül. Ezek egyike a családi programok iránti teljes érdektelenség. Korábban állandóan jöttünk-mentünk, még a párórás kis kimozdulások is igazi élményforrások voltak – mindannyiunk számára. Most, viszont, ha felvetem, hogy menjünk el például a Margitszigetre sétálni, a lelkes ujjongástól igencsak távol álló reakciókkal szembesülök.

  • Muszáj? – kérdezik és döbbenten néznek egymásra.
  • Legalább én nem maradhatok itthon? – próbálkozik a legnagyobb.
  • De miért megyünk oda? – értetlenkedik a középső.
  • Miért nem megyünk inkább moziba / mekibe / bubis teát inni, stb.?! – a sor szabadon folytatható csupa olyan programjavaslattal, amire tudják, hogy úgyis nemet mondok.
  • Ugye hamar hazajövünk? – reménykedik a legkisebb.
  • Pontosan mennyi időre megyünk? – szeretne tisztában lenni a körülményekkel a középső.
  • És ha csak Te mennél? – ez a pompás ötlet a legkisebbtől származik.
  • Hiszen csak Te szeretnél menni. – teszi hozzá a középső szánakozva.
  • Vihetem a telómat? – ez a kérdés természetesen nem maradhat ki.
  • Na jó, induljunk most már, vegyétek fel a szandálotokat! – próbálom rövidre zárni a beszélgetést, de valószínűleg csak képzeletben mondhattam ezt, mert a gyerekeim továbbra is a kanapén üldögélnek, így ők alighanem azt hallhatták, hogy pihengessetek tovább nyugodtan.
  • Hahó! – próbálom felhívni magamra a figyelmüket, de a Nagy és a Középső dühös elkeseredettséggel nyomogatja a telefonját. Alighanem most teszik közzé az osztály Viber csoportjában, hogy az anyujuk megőrült.
  • Én is tabozhatok? – kérdezi a legkisebb.

kids-1452712_1280.jpg

Végül csak kisereglenek az előszobába és felveszik a szandáljukat, miközben világfájdalommal a szemükben méregetnek.

  • Hozzátok a kulacstartókat is! – mondom a praktikus kis hevederekre utalva, amikkel vállukra vehetnék a kulacsukat.
  • Nem hozom. – sziszegi a Nagy olyan arckifejezéssel, ami egyszerre tükrözi az ellene irányuló merénylet kivédésre összpontosított elszántságot és a fájdalmat, amit afölött érez, hogy az anyja az egész világ előtt akarja megalázni azzal, hogy egy mintás pánt viselésére kényszeríti.

kids-1993811_1280.jpg

Szerencsére a saját kistáskáikat hozzák,amik tömve vannak évekkel ezelőtti belépőjegyekkel, prospektusokkal, noteszekkel, írószerszámokkal és egyéb hasznos holmikkal.

  • Ugye eltettétek a bérleteiteket? – kérdezem.
  • Miért, mondtad? – kérdi elítélően a nagy.
  • Nem kocsival megyünk? – kérdezi döbbenten a középső, mintha az a mindenhova kocsival járó család lennénk.

kids-3448161_1280.jpg

Visszasereglünk az előszobába, mindenki elteszi a bérletét és újra nekivágunk az útnak. A buszon még tart a világfájdalom, de aztán szép lassan felengednek. A Nagy azért még odaszúr egyet:

  • Alig várom, hogy még egy kicsit nagyobb legyek, és ne kelljen veletek mennem mindenhova, hanem a haverjaimmal mehessek klassz helyekre.
  • Mint például hova? – kérdezem. Elgondolkozik, majd teljes komolysággal ezt válaszolja:
  • Mint például a Margitszigetre.

kite-2173913_1280.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://noszemely.blog.hu/api/trackback/id/tr5214062127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.06.22. 07:08:53

Bróhaha! :D
"És ha csak Te mennél?" Na, itt fordultam le a székről...
:-))))))
És kedves poszt-toló, vajon mi erre a korszakra a megoldás?
Őszintén kérdezem, tanulni szeretnék az esetedből, a mienk még csak 7 éves és szeret menni általában, de valszeg nálunk se lesz mindig így...
Szóval?
:-)

crue 2018.06.22. 07:08:57

Nem derült ki, hány évesek, fiúklányok, de a nyakbaakasztós kulcs életkor- és nemfüggetlenül fullgáz, a kistáskákból gondolom, hogy lányok, vagy legalábbis remélem, mert ha anyuka kamasz fiúval ezen szörnyek mellé még szandált is hordat, hát nem csodálkozom semmin.

Nőszemély 2018.06.22. 07:10:52

@geegee: De jó kérdés :) Erről szívesen írnék egy külön posztot. Fogok is ;)

Nőszemély 2018.06.22. 07:17:59

@crue: nem kulcs, hanem kulacs ;) Hosszú éveken keresztül cipeltem apró gyermekeim minden hóbelebancát (játék, víz, élelem, tartalékruha, mesekönyv, zsebkendő, stb.) minden egyes kiruccanás alkalmával, és ebben nem is volt a gond, hogy cígölnöm kellett, hanem, hogy amikor kellett valami, meg kellett állni és előtúrni, ami három kisgyerek mellett tömegkezlökedve nem mindig egyszerű. Arra gondoltam, hogy eljön majd az az idő, amikor nemcsak maguknak hurcolják a vizet, a papír zsebkendőt, stb., hanem amikor szükség lesz rá maguktól elő is veszik. Három kamasz a kánikulában nem kevés vizet fogyaszt, ezért van három baromi praktikus mintás hevederünk, amiket rá lehet erősíteni a palackokra és a vállukon vagy keresztbe tudják vinni. Szerintem nemcsak praktikus, hanem jópofa is, szerintük nem, de azért fullgáznak semmiképp nem nevezném. Egyébként felnőttek is hordanak ilyet.

Olliék 2018.06.22. 10:17:09

Nälunk olyan gyakran van hiba az internettel,hogy muszäj részt venniük a programokban. ( egyszer ugyis räjönnek,hogy én baszkurälom a routert)
Nälunk mondjuk az a legnagyobb baj, hogy legkésöbb hajnali tizkor kell kelni. Ha ott valami félrecsuszik, egész nap a savanyu arcot kell nezni. Ez van. Tul kell elni.

kalandfereg 2018.06.22. 10:17:20

Köszi az írást, jólesett... nem vagyok egyedül! :)

Fülig José 2018.06.22. 10:17:29

szerintem ez rólad szól, nem a gyerekekről... a társadalmi elvárásoknak felelsz meg kényszeresen (t.i: hogy JÓ anya legyél), nem nézve, hogy nekik mi a véleményük erről. ha mindképp közös programot akarok a kölkeimmel, olyan választok, ami érdekli őket...ha egészségtelem vagy pénzbe kerül is, mert a cél az, hogy ők jól érezzék magukat. Ebben az esetben a Margitsziget nem opció, ahogy meg is jegyzik "nincs ott semmi", de te kipipálhatod, hogy "elvittem a gyerekeimet egy közös programra" .. juhé... szánalmas.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.06.22. 10:17:36

"... a sor szabadon folytatható csupa olyan programjavaslattal, amire tudják, hogy úgyis nemet mondok."

Nem lehet, hogy itt a hiba? Ha a kamasz azt látja, hogy már előre eldöntött a kérdés, ráadásul úgy, hogy a döntési folyamatban ő érdemben nem vett részt, akkor mire másra lehet számítani? Képzeld el ezt nem kamasszal, hanem felnőtt emberekkel - legjobb példa erre a különböző cégek által szervezett "kirándulások". Ott pontosan ugyanez a helyzet: sokszor a döntésbe csak minimális beleszólásunk van, és nincs opció az "akkor nem megyek"-re, és ugyanez a hozzáállás.

KissGecihuszár 2018.06.22. 11:13:37

Asszem, nem leszek polkorrekt, ha aszondom; semmi jót nem várok ettől a mai (W, vagy Q, vagy mi a kuki) generációtól; azt biztosan nem várom, józan ésszel végiggondolva, nem várhatom el, hogy majd nyugger koromra gondoskodni fognak rólam, azaz megtermelik a nyug (vagy legább a nyög) díjamat! Hogy az istenben sikerült a mi generációnknak (mai 35-55 köztiek) egy ilyen degenerált, full time csak a mobilt nyomkodó, az azzal összedugott fűlhallgatóval amolyan XXI. századi droidok módjára a fülhallgató miatt rendszerint a vonat, busz, autó elé gond nélkül besétáló emberféléket kinevelnünk, akiknek olyan "egzotikusch" (és most nagyon softosan fogalmaztam) elképzeléseik vannak pl. a meló, s annak díjazása tekintetében, hogy attól jóérzésű embernek felforr a vére és legszívesebben ütne! De úgy en bloc; a hétköznapok, a családi élet, a család tagjai által minden ellenvetés nélkül (a család érdekében ) elvégzendő feladatokhoz való hozzá(nem)állás is velem egyetemben, sokaknak kinyitja a kisbicskát a zsebében. Én továbbra is azt gondolom, hogy azért vannak számosan ezen mai generáció tagjai közt, akik valahogy sikeresen letten nevelve, szocializálva, a személyiségük fejlődése aránylag sikeresnek mondható, épp ezért én azt tudom levonni záró konklúzióként, hogy amennyiben egy szülő a posztban leírtakat tapasztalja, kezdje a gondolkodást az eddigi nevelési módszereik az alapos felülvizsgálatával, aztán beszéljen a többi szülővel is, főként olyan szülőkkel, akiknek "jók" a tini kölkei.

Nőszemély 2018.06.22. 10:22:37

@KissGecihuszár: Jók a gyerekeim, nagyon is :) Sajnálom, hogy a posztból neked más jött le...

...in the world 2018.06.22. 11:13:14

@KissGecihuszár: ez a tipikus esete a nem látok az orromnál továbbnak. A te generációdra, meg mindenki generációjára hasonlóan tekintettek az előző generáció tagjai.
Nekem is az az érzésem, hogy a z generáció elbaszottabb, mint mi "Y" -ok. De nem elbaszottabbak, hanem csupán mások.

...in the world 2018.06.22. 11:13:41

Még bennem él, hogy tinédzserként dacból nem voltam hajlandó élvezni a családi kirándulásokat. Pedig hálistennek megvolt a lehetőségünk, hogy mindenfelé menjünk és én az esetek jelentős részében direkt nem élveztem őket. Utólag sajnálom, mert van egy csomó hely, amit anno nem értékeltem és ki tudja mikor mehetek vissza legközelebb (nyilván a saját lábon állva nagyon felértékelődnek a dolgok).

Süsüke 2018.06.22. 11:47:26

@geegee: 10-ig szamolas. Konnyek befele nyelese. Napok athuzasa a naptarban amig vegre felnonek......

Süsüke 2018.06.22. 11:47:29

@KissGecihuszár: jaj Istenem micsoda klisegyujtemeny. A te generaciodat is halalra iteltek az elotted levok. Es igy tovabb. Megis itt vagyunk.

Sir Galahad 2018.06.22. 14:16:17

Nem értem, minek erőltetni, amit nem akar a büdös kölök. Ha nem akar kulacsot hozni, majd szomjas lesz, az ő dolga. Ha nem akar közös családi programot, marad a hátsóján. Valahol érthető, hogy ebben a korban már nem a szüleivel akar lógni. Nem ezen múlik az élete.

Maxim Tsigalko 2018.06.22. 20:05:27

Elrángattad a három gyereket oda, ahova egyedül te akartál menni, ők meg nem vágtak jó képet hozzá.
Váó.

KissGecihuszár 2018.06.22. 20:05:31

@CyberPunK: Nem tudom, honnét vetted, amit kérdeztél? Na ha valamelyik, akkor a késő kádáréra "felnőtt" generációi pont nem példák, hiszen a filmben szereplő emberek és viselt dolgaik voltak nagyrészt felelősek azért, hogy Hazánk '82-re oly mértékben került padlóra, hogy az IMF-hez kellett csatlakozni. Én soha nem álítottam, hogy a mi generációnk lenne az etalon (pl. a filmben a '76-os alkesz állományról beszéltek, 150 ezres számot említve -szerintem már akkoriban is volt legalább 250 ezer masszív alkeszes, csakhát a szociálizmusban ezekről a TÉNYEKRŐL soha nem mondták el a frankót-, ami mára több, mint !1 milliós! számot ért el, úgy hogy még van vagy 250 ezer masszív drogos is!), de hogy helytálltunk, helytállunk az elmúlt 25 vérzivataros "demokratikus" évben, sokan látástól mikulásig güriznek, hogy pl. a posztban leírt "kedves" kölkeiknek is mindent a lábaik elé tegyenek, illetve fenntartsák a sok esetben még a sokadik adóskonszolidációt követően is brutál hitelekkel megterhelt kecóikat, stb. Szóval, azt bátran kijelenthetem; a mi generációnk már letett "valamit" az asztalra. Az más kérdés, hogy aszüleink által belénk súlykolt faszságainkat , mint pl. a "fiam, lányom; ne hangoskodj, jobb, ha csendben maradsz, mert még bajod, bajunk eshet, illetve a hidd el, legfőbb kincs a jó kapcsolatrendszer, épp ezért törekedj arra, hogy jó kapcsolatokat alakíts ki, tegyél szívességeket ennek és annak is, hogy majd cserébe ők is tehessenek neked szívességet." nagyon belénk verték, ezért húnyunk szemet a NER maffia viselt dolgai felett és úgy általában az elmúlt 28 "demokratikus" kormányainak összes vérlázító faszsága felett...
@Süsüke: Perzsze, csak milyen életünk van, milyet alakítottunk ki magunknak?

Nőszemély 2018.06.22. 20:07:19

@crue: csajok. és csini csajos szandál. zokni nélkül :D

crue 2018.06.23. 02:32:49

@Nőszemély: akkor 0:2, jobb lett volna, ha befogom a pofám
süti beállítások módosítása